Terug
Nieuws
20 juni 2017, 07:30
Twee Nederlandse journalisten zijn in Colombia ontvoerd door guerrillabeweging ELN. Volgens de Colombiaanse politie en het leger gaat het om Derk Bolt, presentator van het programma Spoorloos en cameraman Eugenio Follender. Beide namen zijn niet bevestigd door de Nederlandse autoriteiten.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt wel dat twee Nederlandse journalisten "tegen hun zin in vastgehouden" worden in Colombia. Een woordvoerder laat weten dat de zaak de hoogste prioriteit heeft. Om de ontwikkelingen niet te beïnvloeden, wil het ministerie verder niets kwijt.
KRO-NCRV, de werkgever van Bolt, zet dinsdagmiddag dit bericht op de website van Spoorloos: "Vandaag zijn er berichten verschenen over presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender. We begrijpen dat die berichten tot ongerustheid leiden. Ook wij zijn ongerust. Wij hopen met velen op een goede afloop. Om de kans daarop zo maximaal mogelijk te laten zijn, onthouden we ons nu van elk inhoudelijk commentaar of van extra mededelingen. Alle informatie en mededelingen lopen voor nu via het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met het departement en met de familie hebben we nauw contact. We hopen op begrip voor ons besluit tot radiostilte: de veilige terugkomst van Derk en Eugenio staat voorop."
https://twitter.com/RadNalBmanga/status/876970120685531140
Leger Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo zijn de twee sinds zaterdag ontvoerd door guerrillabeweging ELN. De ontvoering was in de plaats El Tarra in de noordelijke deelstaat Norte de Santander. De journalisten waren in Colombia op zoek naar een biologische moeder van een Nederlander die ter adoptie was afgestaan.
De Colombiaanse autoriteiten eisen de onmiddellijke vrijlating van de twee Nederlanders. Het leger heeft speciale veiligheidstroepen gestuurd om de Nederlanders op te sporen. Met inzet van de luchtmacht wordt het gebied waar de ontvoering plaatshad verkend, staat in een verklaring.
In de regio vlakbij de grens met Venezuela zijn meerdere rebellengroeperingen actief, waaronder ELN, het Nationale Bevrijdingsleger. Vorig jaar ontvoerde de guerrillabeweging in hetzelfde gebied een Spaanse journalist en een aantal Colombianen. Zij zijn allemaal op den duur vrijgelaten.
https://twitter.com/ThijsZeeman/status/877038863306428416 https://twitter.com/r0eland/status/876927476965965825
In stilte Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) werkt in stilte om de ontvoering van de twee Nederlandse journalisten in het noorden van Colombia tot een goed einde te brengen.
Het ministerie wil niet bevestigen dat het gaat om Derk Bolt, presentator van het programma Spoorloos en cameraman Eugenio Follender. Wel bevestigt het ministerie dat ,,het gaat om medewerkers van het programma en dat de zaak de hoogste prioriteit heeft''.
De stilte is volgens BuZa belangrijk om de zaak niet negatief te beïnvloeden. ,,Vaak is radiostilte de beste aanpak in ontvoeringszaken zoals deze'', zegt een woordvoerster van het ministerie dinsdag. Tegen de Colombiaanse media hebben de autoriteiten van het land bevestigd dat de sinds zaterdag ontvoerde personen Bolt en Follender zijn.
De Colombiaanse autoriteiten eisen de onmiddellijke vrijlating van de twee Nederlanders. Het leger heeft speciale veiligheidstroepen naar de regio gestuurd om de Nederlanders op te sporen.
Kleiner broertje van FARC Het ELN (Nationaal Bevrijdingsleger), dat achter de ontvoering van twee Nederlandse journalisten zou zitten, is de kleinere van de twee guerrillaorganisaties in Colombia. De andere is de FARC waar de Colombiaanse regering eind vorig jaar een vredesakkoord mee sloot en die inmiddels is ontwapend.
Het ELN vecht al meer dan vijftig jaar tegen de Colombiaanse regering en ontvoeringen en bomaanslagen zijn daarin een belangrijk wapen. De marxistische beweging, die naar schatting 1500 tot 2000 strijders heeft, is in 1965 opgericht door radicale katholieke priesters die zich lieten inspireren door de Cubaanse revolutie. De FARC had op het eind ongeveer 6000 strijders.
Sinds januari 2014 voerden de regering en het ELN achter gesloten deuren verkennende besprekingen en in oktober kondigde Colombia officieel aan met de guerrillabeweging vredesbesprekingen te beginnen in Ecuador. Een akkoord is belangrijk omdat wordt gevreesd dat ELN vroegere FARC-gebieden en de drugshandel daar overneemt. Tussen 2002 en 2007 werd al vruchteloos met het ELN onderhandeld over vrede.
De eerste besprekingen werden eerder dit jaar uitgesteld. De Colombiaanse regering eiste eerst de vrijlating van de gegijzelde politicus Odín Sánchez die sinds maart 2016 werd vastgehouden. Het ELN liet de politicus in februari gaan.
Hoeveel gijzelaars de groep nu in haar macht heeft, is niet bekend. In mei vorig jaar hield de beweging korte tijd een Spaanse journaliste vast. Ze werd na ongeveer een week vrijgelaten. Korte tijd later liet de beweging ook een cameraman en een reporter van televisiestation RCN gaan die waren meegenomen toen ze een programma maakten over de ontvoering van de Spaanse.
Het ELN werd ook in verband gebracht met de aanslag zaterdagavond in een winkelcentrum in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá waardoor drie vrouwen omkwamen. De beweging ontkende echter achter de aanslag te zitten.
(BuzzE)
Deel dit artikel
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.