Terug
Misdaad
23 sep 2022, 23:00
Meerdere voormalige kandidaten van de realityserie Temptation Island Love or Leave hebben melding gedaan van grensoverschrijdend gedrag tijdens en na de opnames van het datingprogramma. Dat blijkt uit gesprekken met oud-kandidaten en schriftelijk bewijsmateriaal in handen van Shownieuws.
In het programma Temptation Island Love or Leave, dat wordt uitgezonden op streamingdienst Videoland, proberen koppels te ontdekken of hun huidige partner de ware liefde is of dat er toch iemand anders beter bij hen past. De koppels worden van elkaar gescheiden en komen in contact met singles die op zoek zijn naar een serieuze relatie.
De redactie van Shownieuws voerde de afgelopen weken gesprekken met verschillende oud-kandidaten van meerdere seizoenen die meededen aan het programma. Sommige van deze oud-deelnemers hebben een melding gedaan bij Mores, een meldpunt voor ongewenste omgangsvormen binnen de Nederlandse culturele en creatieve sector.
Zij vertellen in dit artikel waarom zij melding hebben gemaakt. De exacte inhoud van de meldingen die zijn gedaan, zijn bij de redactie bekend. Maar uit vrees voor eventuele consequenties treden de deelnemers niet in volledige details en blijven ze in de anonimiteit.
“De reden dat ik een melding bij Mores heb gedaan is, omdat ik mij heel onveilig, machteloos en gediscrimineerd voelde. Daarnaast ben ik voor mijn gevoel geestelijk en mentaal mishandeld en heb ik te maken gehad met machtsmisbruik”, vertelt een oud-kandidaat. “Als je eenmaal in de villa zit, kan je geen kant meer uit. Je hebt geen telefoon, je hebt helemaal niks. Dan moet je dus verplicht naar hen luisteren. (...) Tot op heden heb ik er nog steeds last van. Ik kan zeggen dat ik een traumatische ervaring heb overgehouden aan het programma.’’
Ongewenst gedrag
In het deelnemerscontract dat de kandidaten hebben getekend voorafgaand aan het programma, staat een geldboete voor het schenden van de geheimhoudingplicht. De boete geldt niet als er incidenten plaatsvinden van ongewenst gedrag. Zo staat beschreven: "Voornoemde boete dient er in geen geval voor te zorgen dat de deelnemer(s) eventueel ongewenst gedrag en/of incidenten niet melden bij de producent (kandidatenbegeleider of psycholoog) en/of de zender(s)."
Het contract laat niet duidelijk weten of de uitzondering ook geldt bij melding buiten de zender en/of producent om, bijvoorbeeld bij een onafhankelijk meldpunt als Mores. De zender en producent worden expliciet genoemd als locatie om ongewenst gedrag of incidenten te melden, maar daar zouden niet alle kandidaten zich veilig bij voelen. Zo zegt een andere oud-kandidaat: “Ze dreigen met boetes, dus ik moet wel eerlijk zeggen. Wat moet ik nou doen?” Een gevoel dat bij meerdere deelnemers speelt, blijkt uit de gesprekken die Shownieuws heeft gehad.
Een andere deelnemer durfde wel melding te doen bij het onafhankelijke meldpunt Mores. “Ik heb een melding gedaan bij Mores, omdat ik hoop dat de manier waarop ze mensen behandelen en kapot maken stopt. Ik heb mij heel erg onveilig gevoeld en voelde mij bedreigd. Zeker voor een langere periode.” Ook deze persoon erkent nog schade te hebben overgehouden aan het programma. “Ik heb er tot heden nog steeds last van en denk dat ik voor het leven een beschadiging heb opgelopen.”
Mores laat weten niet te kunnen zeggen of er meldingen zijn gedaan. Wel laten zij weten dat iedereen bij hen terecht kan om een melding te doen, advies te vragen of een klankbord te vinden.
Reactie SimpelZodiak
SimpelZodiak, de producent van het programma, laat aan Shownieuws weten niet op de hoogte te zijn van de meldingen bij Mores. “Die worden vertrouwelijk behandeld. Het stemt ons enigszins positief dat de betreffende kandidaten het meldpunt Mores.online weten te vinden. Tegelijkertijd streven wij ernaar dat kandidaten zich veilig genoeg voelen om zich ook tot ons te richten. We zullen altijd in gesprek om de situatie helder te krijgen en het probleem samen op te lossen en zo ook te kunnen leren van specifieke situaties.”
Zijn er intern signalen binnengekomen over mogelijk grensoverschrijdend gedrag? Volgens de woordvoerder is er één geval bekend. “Er is een melding bij ons bekend van één kandidaat die achteraf niet blij was het met programma. Daar zijn we over in gesprek gegaan en hebben we met elkaar opgelost.”
Op de vraag welke maatregelen zijn genomen om een veilige omgeving te creëren voor de kandidaten, zegt Zodiac stellig: “Ongewenst gedrag mag nooit onbesproken en onbestreden blijven. Wij besteden zeer regelmatig in verschillende vormen aandacht aan dit onderwerp binnen onze organisatie.”
Twijfelende oud-kandidaten hoeven dan ook niet bang te zijn voor mogelijke consequenties, zoals een geldboete, als zij toch nog een melding maken. “We moedigen iedereen aan om melding te doen van ongewenst gedrag, de boeteclausule geldt daar absoluut niet voor.”
RTL
Ook RTL zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de meldingen bij Mores, al moedigen ze dit absoluut niet af. "Mores.online is een veilige externe partij waar deelnemers zich altijd kunnen melden. Wij ondersteunen dat volledig", zegt een woordvoerder tegen Shownieuws.
"Samen met de producent doen we er natuurlijk alles aan om de opnameperiode voor alle betrokken fijn te laten verlopen. Als er toch iets voorvalt, hebben we natuurlijk liever dat deelnemers zich veilig genoeg voelen om met de producent of met ons het gesprek aan te gaan, of met de vertrouwenspersonen. Dan kunnen we samen een oplossing zoeken. Dat geldt altijd, ook na de opnames en de uitzendingen."
Net als SimpelZodiak zegt ook RTL maar van één melding te weten. "Er is bij ons één melding bekend en dit is door de producent met zorg opgepakt en naar tevredenheid van alle partijen opgelost."
De woordvoerder legt uit welke maatregelen er zijn genomen om een veilige omgeving te creëren voor de kandidaten. “Voor onze reality- en datingprogramma’s hebben wij een helder protocol. Dit wordt actief besproken met onze producenten en regelmatig geëvalueerd en aangescherpt. Hier is bijvoorbeeld in vastgelegd dat er altijd een kandidatenbegeleider, vertrouwenspersoon en psycholoog beschikbaar moet zijn voor deelnemers en andere betrokkenen.”
Dat enkele oud-kandidaten twijfelen om melding te doen bij Mores vanwege mogelijke consequenties, roept bij RTL de volgende reactie op: "Laten we heel duidelijk zijn: deelnemers krijgen nooit boetes opgelegd voor het doen van een melding of als ze iets bespreekbaar maken. We nemen dat heel serieus."
Deel dit artikel
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.