Terug
Nieuws
16 juli 2024, 18:00
Dinsdag brengt weekblad Privé triest nieuws naar buiten. Wieteke van Dort is overleden (zie video). De zangeres en actrice was al een tijdje ernstig ziek.
In haar woonplaats Den Haag is Wieteke maandag op 81-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt de familie van de actrice, zangeres en schrijfster.
Afgelopen mei meldde haar secretaresse nog aan De Telegraaf dat er kanker bij haar was geconstateerd. "Als gevolg van haar ziekte heeft Wieteke al haar werkzaamheden neergelegd. Zij wil de komende tijd in rust doorbrengen met haar familie en vrienden."
Dramatisch
"Ze at al een tijdje niet goed en plotseling kreeg ze problemen met haar spraak. Ze kwam niet goed meer uit haar woorden. We dachten meteen aan hartproblemen of een hersenbloeding", aldus haar secretaresse tegen de krant. De uitslag van de scan "was dramatisch". "Er werden tumoren in haar lever gevonden met uitzaaiingen naar haar longen en hersenen."
Bekendheid
Wieteke verwierf vooral bekendheid door haar rollen in kinder- en jeugdprogramma's als De Stratemakeropzeeshow, Oebele, J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en de Late Late Lien Show. De kinderprogramma's vielen op omdat er veel onderwerpen in werden behandeld die toentertijd als controversieel werden gezien. De toon was vooral niet betuttelend en de traditionele gezagsverhoudingen tussen ouders en kinderen werd op ironische wijze aan de kaak gesteld.
Ze presenteerde ook radio; van 1976 tot 1978 Radio Lawaaipapegaai en daarna op televisie het vervolg, Papelagaaiwaai. Jongere televisiekijkers kennen haar mogelijk vooral van haar rol in Het Klokhuis of als voorleesstem van sprookjes in De Efteling. In 2008 en 2009 speelde ze in Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek en Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot.
Theateravonden
Wieteke, geboren in Soerabaja (Oost-Java), stond ook bekend om haar inzet voor bewustwording over de geschiedenis van Nederlands-Indië. Zo nam ze het initiatief voor een gedenkteken ter herinnering aan de slachtoffers uit Nederlands-Indië. Het beeld werd in 2012 onthuld op het Ereveld Loenen. Ook trad ze de afgelopen jaren op als spreker bij theateravonden over Nederlands-Indië.
In 1999 werd Wieteke benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Dort was begin 2024 nog in de bioscopen te zien, in de romantische komedie Verliefd op Bali van Johan Nijenhuis. Het was de eerste bioscoopfilm voor de actrice in veertien jaar tijd. Zij speelde de moeder van Nadja Hüpscher, die naar Bali reist om haar familiegeschiedenis te verkennen.
Na de bekendmaking van haar ziekte legde de actrice direct haar werkzaamheden neer. In 2022 liet ze nog aan De Telegraaf weten dat ze voorlopig niet aan pensioen dacht. Wieteke was meer dan vijftig jaar getrouwd met Theo Moody, die vorige week overleed. Samen kregen ze drie kinderen: Bas, Larissa en Alexander.
Deel dit artikel
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.