Terug
Nieuws
1 feb 2024, 11:25
Donderdagochtend is de Commissie-Van Rijn naar buiten gekomen met een rapport naar aanleiding van uitgebreid onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep (zie video). De Commissie-Van Rijn wil onder meer dat het toezicht versterkt wordt en dat presentatoren 'ook ter bescherming van henzelf' nauwe begeleiding krijgen.
De commissie beveelt aan 'dat de mensen niet wegkijken, leidinggevenden het goede voorbeeld geven en elkaar aanspreken, en dat het toezicht versterkt wordt', aldus de commissie. Ook roept de commissie op tot 'uitdrukkelijke erkenning van alle vormen van grensoverschrijdend gedrag, evenals tot nazorg en het nemen van verantwoordelijkheid voor alle betrokkenen'. Verder begint het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag met de 'kwaliteit van het leiderschap'. "Dit maakt het meeste verschil blijkt uit het onderzoek", stelt de commissie. "De laatste aanbeveling, 'doe normaal tegen elkaar', is dus ook niet zo moeilijk", stelt Van Rijn tijdens de persconferentie.
De bevindingen staan in het rapport 'Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan | De zoekgemaakte verantwoordelijkheid'. Dat werd donderdag in Hilversum gepresenteerd. Het onderzoek werd opgezet na een onderzoek van de Volkskrant in 2022 over vermeend grensoverschrijdend gedrag door Matthijs van Nieuwkerk en de werkcultuur bij het programma De Wereld Draait Door (zie video onderaan).
(Seksueel) grensoverschrijdend gedrag bij DWDD
Betreft de werkomstandigheden bij DWDD wordt geschreven dat veel medewerkers zich met enige regelmaat geïntimideerd hebben gevoeld door toedoen van 'explosieve tirades'. In sommige gevallen betrof het zelfs 'fysieke intimidatie', lezen we in het rapport. Ook op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag is er een hoop misgegaan op de werkvloer bij DWDD. "Voorbeelden die in diverse gesprekken werden genoemd zijn het herhaaldelijk maken van grensoverschrijdende opmerkingen en seksuele grappen, aanhoudende verzoeken om seksueel contact, en het ongevraagd delen van seksuele ervaringen of seksuele gevoelens tijdens het werk of in werk-gerelateerde interacties – ook nadat collega’s hadden aangegeven hier niet van gediend te zijn."
Meerdere gesprekspartners hebben bij de onderzoekers aangegeven dat 'collega’s in hun bijzijn spraken over seksuele aantrekkelijkheid en beschikbaarheid van vrouwelijke medewerkers en stagiaires, en het aangaan van amoureuze relaties binnen (informele) afhankelijkheidsrelaties." Seksuele relaties werden door velen als 'normaal' gezien. "In diverse gesprekken noemden zij bovendien voorbeelden van vrouwen die na het verbreken van een seksuele relatie met een hogergeplaatste niet langer welkom waren op de redactie." Tot slot wordt ook geschreven over discriminatie op de werkvloer, vaak van homofobische en/of racistische aard.
Deel dit artikel
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.