Terug

Volg Shownieuws

YES! Lingo terug op televisie bij SBS6

Nieuws

7 juni 2019, 13:00

Grabbelen maar! Alle Lingo-fans kunnen opgelucht adem halen: het woordspelletje komt terug en is vanaf dit najaar te zien op SBS6.

Directeur televisie bij Talpa Network, Marco Louwerens, zegt hierover: “Wij zijn continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe formats en het optimaliseren van succesvolle, bestaande formats. Maar ook een klassieker als Lingo past heel goed in de vooravond van SBS6. Het spel behoudt uiteraard zijn kracht, maar met een ‘look and feel’ die bij deze tijd past en een vernieuwd decor krijgt Lingo een frisse uitstraling.”

Volgens hem hoeft er maar weinig aan het format veranderd te worden: “Het staat nog steeds als een huis. Daarom worden er alleen een paar kleine puntjes op de i gezet, die ervoor zorgen dat je als kijker nog beter en actiever kan meepuzzelen. We hopen met dit programma goed aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de kijkers; zo bouwen we verder aan een sterke programmering voor deze zender met een breed publiek.”

Wie Lingo gaat presenteren wordt later bekendgemaakt.

https://www.instagram.com/p/ByZ_U6wlCTa/

Historie

Het spel is bedacht door de Amerikaan Ralph Andrews, die het spel in de Verenigde Staten en Canada zag floppen. Wel wist hij het te verkopen aan landen als Polen, Frankrijk, Spanje, Portugal en België. Harry de Winter kocht de rechten en haalde het spel naar Nederland, waar het een groot succes werd.

In 2006 leidde het dreigende einde van het programma tot landelijke ophef. De zenderbaas van Nederland 1 wilde Lingo schrappen omdat er te veel ouderen naar keken. Kijkers kwamen in opstand en politici noemden het schandelijk.

Destijds bemoeide zelfs premier Balkenende zich ermee: "Wij gaan niet over de programma's die worden vertoond op de televisie. Ik voel echter mee met al die mensen die het spelletje zullen missen", was zijn commentaar. Zijn partijgenoot en Kamerlid Joop Atsma vroeg zelfs opheldering aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In 2014 was het dan toch zover en verdween het succesvolle programma na 25 jaar van de buis.

Presentatie

Op 5 januari 1989 wordt de eerste Lingo, met presentator Robert ten Brink, door de VARA uitgezonden. François Boulangé neemt vervolgens het stokje over en presenteert tussen januari 1993 en juli 2000.

In september 2000 verhuist Lingo naar de TROS en neemt Nance tot 2005 de presentatie over. Daarna is de presentatie van Lingo in handen van Lucille Werner, die tot de laatste aflevering op 2 oktober 2014 te zien was.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.