Terug
Misdaad
26 mrt 2022, 19:26
Als het aan Chantal Janzen ligt, keert The voice of Holland weer terug op televisie, ondanks de aan het licht gekomen misstanden over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Sébas Diekstra, de advocaat die meerdere vermeende slachtoffers bijstaat in de zaak rondom The Voice, reageert bij Shownieuws.
Chantal zegt zaterdag in De Telegraaf onder meer: "Ik denk dat het wel terugkomt, maar dat baseer ik op niets. Het is wat ík zou doen. Omdat het programma klopt", aldus de presentatrice, die sinds 2019 het RTL-programma presenteerde. "Ik vind het ook een mooie middelvinger naar de verknipte mensen die daar op de verkeerde plekken zaten. De rotte appels eruit flikkeren, de fruitschaal schoonmaken, het gezonde fruit terugdoen of nieuw kopen."
De presentatrice vindt The Voice "een heel mooi format" en het maakt haar boos dat dat nu "door een paar rotte appels" is verpest. "Hoe leuk The Voice is voor mensen met talent", zegt ze. "En bedenk even: we hadden alles al opgenomen tot aan de liveshows. Stel je voor hoe vervelend het is als je zo ver bent gekomen. Ook daarom ben ik boos. Er zijn bovendien zoveel mensen achter de schermen die hun ziel en zaligheid hebben gegeven voor dat programma. En bijvoorbeeld al tien jaar alleen The Voice deden en daar financieel afhankelijk van waren. Dat is verpest door een paar rotte appels."
Geen sprake
Advocaat Sébas Diekstra laat zaterdag in een uitgebreide reactie aan Shownieuws weten: "De cliënten die ik hierover heb gesproken zijn het er over eens dat The Voice een mooi en ook een belangrijk concept is voor ambitieuze artiesten om zich aan het grote publiek te kunnen presenteren.
Van terugkomen op televisie zou geen sprake mogen zijn zolang er nog geen grondig onderzoek is verricht naar de misstanden door een onafhankelijke instantie. Uiteraard moet dat onderzoek zich ook richten op de rol van het management. Vervolgens zou er een grondige herziening moeten komen van het systeem van begeleiding en nazorg van kandidaten. Met daarbij de noodzakelijke waarborgen om te voorkomen dat er ooit nog een onveilige omgeving kan ontstaan zoals die er blijkt te zijn geweest.
Het is overigens vrij problematisch dat er nog steeds veel kandidaten en medewerkers blijken te zijn van het programma die zich nog niet durven uit te spreken. Dit maakt dat er voorlopig nog geen zicht zal zijn op een volledig beeld van de misstanden binnen de productie."
Aangiftes
Meerdere vrouwen hebben melding gemaakt van hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij de populaire talentenjacht. In totaal deden tientallen vrouwen hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, coaches Ali B en Marco Borsato en een regisseur. Rietbergen stapte voor de uitzending op. Hij erkende relaties van "seksuele aard" te hebben gehad met vrouwen die betrokken waren bij het programma. RTL zette de samenwerking met coach Ali B gedurende het onderzoek stil. Tegen hem liggen meerdere aangiftes.
Ruim twee maanden na de aflevering van BOOS over de misstanden rondom The Voice, heeft het Openbaar Ministerie nog altijd geen beslissing genomen of er een strafrechtelijk onderzoek gaat plaatsvinden naar de aangiften die er zijn binnengekomen. Dit tot frustratie en ongenoegen van verschillende betrokken partijen:
Deel dit artikel
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.