Terug

Volg Shownieuws

25 Jaar geleden overleed René - Mr Blue - Klijn die heel Nederland tot tranen roerde

25 Jaar geleden overleed René - Mr Blue - Klijn die heel Nederland tot tranen roerde

Nieuws

5 sep 2018, 10:42

René Klijn overleed 25 jaar geleden, op 5 september 1993, aan de gevolgen van AIDS. Hij gaf de ziekte een gezicht. En: een stem. In de Nederlandse tv-geschiedenis staat zijn duet met Paul de Leeuw - een cover het nummer Mr Blue van de Engelse band Yazoo - op een absolute ereplaats.

Klijn's optreden in De Schreeuw van de Leeuw, eind november 1992 maakt diepe indruk op tv-kijkend Nederland. Presentator Paul de Leeuw heeft destijds de impact niet zo in de gaten. Aan het AD vertelt hij: "De opnames waren aan het begin van die zaterdagmiddag in een kleine, intieme studio in Almere. Backstage waren geen toiletten, dus na de opname ging ik op het publiekstoilet plassen. Toen viel me op dat veel mensen huilend uit de zaal kwamen." Zelf gaf hij de uitzending met Klijn "een zeventje".

Later op de avond, bij thuiskomst na een theatervoorstelling die De Leeuw speelde, loeit zijn antwoordapparaat: 75 berichten van familieleden en vrienden in tranen - inclusief tv-icoon Mies Bouwman. En bij het horen van al die boodschappen, breekt De Leeuw zelf ook: "Dat ik met de naderende dood van een jonge vent zo'n succes behaalde - vreselijk. Die nacht ben ik met veel te veel witte wijn aan de keukentafel van Hanneke Groenteman geëindigd, ik kon er niet over uit", zegt hij tegen de krant.

De uitzending van De Schreeuw van de Leeuw met René Klijn wordt genomineerd voor een Emmy, maar wint de tv-prijs niet. Op het Festival van Montreux pakt De Leeuw wel de Bronzen Roos. En Klijn's duet met De Leeuw wordt een hit. Paul aan het AD: "Lachen om AIDS was onze manier om moeilijke thema's te behandelen en ik ben dolblij dat dit met René zo gegaan is. Heel Nederland wist na de uitzending wat aids was en hij heeft aan het einde van zijn leven nog een hit kunnen scoren. Mr. Blue stond op nummer 1 in de top 100 van 1992. Ongelooflijk."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.