Terug

Volg Shownieuws

Bekend Nederland viert en herdenkt Keti Koti

Bekend Nederland viert en herdenkt Keti Koti

Nieuws

1 juli 2021, 20:38

Vandaag is het 1 juli en dus Keti Koti, wat letterlijk 'verbroken ketenen' betekent. Elk jaar wordt op deze dag de afschaffing van 200 jaar slavernij in de voormalige koloniën Suriname en de Nederlanse Antillen herdacht. Ook bekend Nederland staat bij deze dag stil.

Zo schrijft Remy Bonjasky op Instagram: "Ik vindt dit zelf ontzettend belangrijk, omdat het de geschiedenis van ons allen is. Mijn voorouders waren tot slaaf gemaakten en moesten het onmenselijke meemaken."

Songfestival-deelnemer Jeangu Macrooy was vandaag aanwezig bij de toespraak die Femke Halsema gaf. Tijdens haar speech maakte de burgemeester excuses voor de rol die Amsterdam had tijdens het slavernijverleden. Volgens Jeangu een historisch en emotioneel moment.

"Laat het ons nooit vergeten", schrijft rapper en zanger Jayh.

Ook Kees van der Spek staat stil bij deze dag. Het doet hem denken aan zijn jeugd in Suriname. "Elke Nederlander zou ééns in zijn of haar leven die reis moeten maken. Het is onze geschiedenis", laat hij zijn volgers weten.

Zanger Brace heeft een mooie boodschap voor zijn volgers op Instagram: "Wil je in onze geschiedenis verdiepen en begrijpen waar we vandaan komen? Dan zullen we ons hart altijd openstellen."

Jesse Klaver, lijstrekker van Groen Links, ziet Keti Koti het liefst als een nationale feestdag. "Net als veel maatschappelijke initiatieven vind ik dat Keti Koti zo'n belangrijke dag is dat we er een nationale feestdag van moeten maken."

Ook strafpleiter én Shownieuws-deskundige Natacha Harlequin heeft een bijzondere boodschap voor haar volgers. Deze is te zien in de video bovenaan dit artikel.

Bron video: Instagram / Natacha Harlequin

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.