Terug
Nieuws
16 juli 2021, 22:53
Peter R. de Vries was erg gesteld op de televisie, hij hield zelfs van het medium en het werd uiteindelijk zijn belangrijkste podium. Dat zegt De Vries in het vrijdag uitgezonden programma TV Monument over 70 jaar televisie in ons land, waarin hij werd geïnterviewd door Han Peekel. Het programma werd twee weken geleden opgenomen in Beeld & Geluid in Hilversum en was het laatste tv-interview van De Vries, die donderdag overleed. Hij vertelde dat hij voor het eerst op tv kwam in 1987 bij Jan Lenferink in het destijds spraakmakende programma RUR.
Het belangrijkste moment uit de tv-geschiedenis vond misdaadjournalist de maanlanding in 1969. Hij zat toen in de eerste klas van de middelbare school en kon zich nog herinneren dat er in de aula een tv was neergezet waarop met de hele school naar de landing werd gekeken. Hij sprak van "een uniek moment".
Van alle moord- en verdwijningszaken was De Vries het meest trots op het oplossen van de Puttense moordzaak. Het feit dat hij na 44 tv-uitzendingen in bijna 5 jaar twee onschuldige mannen uit de gevangenis wist te krijgen deed hem erg veel. Ook omdat de mannen door een gerechtelijke dwaling ten onrechte waren veroordeeld en de echte dader alsnog via een DNA-match kon worden opgepakt. Opmerkelijk is dat De Vries de ontmoetingen met Joran van der Sloot over de verdwijning van Natalee Holloway niet in zijn top-10 had staan. Voor die uitzendingen won hij een Emmy, een internationale televisieprijs. Maar De Vries sprak van "een niet heel bijzondere zaak" die "vrij eenvoudig tot stand is gekomen".
Mabel Wisse Smit
Het meest "legendarisch" uit al zijn misdaadprogramma’s vond De Vries de ontdekking dat Mabel Wisse Smit, de weduwe van prins Friso, een relatie heeft gehad met drugsbaron Klaas Bruinsma. Dat werd aanvankelijk door het koninklijk huis ontkend. Maar via Charlie da Silva, de Chileense lijfwacht van Bruinsma, kwam De Vries erachter. Hij vloog naar Chili om Da Silva te interviewen. "Prachtig" vond De Vries de woorden die Da Silva sprak: ‘Mabel, ken je me nog, ik jou wel…’
Peter R. de Vries was blij met de prijzen die hij had gewonnen. Hij keek in zijn kantoor altijd met trots naar zijn prijzenkast. Toch zou hij zijn gewonnen Emmy direct inruilen voor het oplossen van de verdwijning van Tanja Groen. Die 18-jarige studente verdween in 1993 in de buurt van Maastricht. De Vries was een actie begonnen om 1 miljoen euro in te zamelen in de hoop dat met zo’n groot bedrag aan tipgeld er meer bekend wordt over haar verdwijning. Hij vond dat het minste wat hij kon doen voor de ouders van Tanja. "De klassieke manier heeft de oplossing niet gebracht, dan moet je iets verzinnen dat een beetje buiten de paden gaat", zei hij daarover. Het bleek uiteindelijk de allerlaatste actie van Peter R. de Vries.
Deel dit artikel
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.