Terug

Volg Shownieuws

Dorp loopt uit voor presentatie Dagboek van een Herdershond

Nieuws

9 mrt 2022, 14:03

In een zonovergoten Diepstraat in Eijsden heeft Albert Verlinde woensdag rond de middag de nieuwe cast voor de musical Dagboek van een Herdershond gepresenteerd. In het dorp werd in de jaren 70 de gelijknamige tv-serie opgenomen.

Veel inwoners kwamen nieuwsgierig kijken naar de presentatie van de spelers onder wie Angela Schijf, Joes Brauers en William Spaaij, die met twee huifkarren de Diepstraat in kwamen rijden.

Voor artistiek leider en regisseur Servé Hermans begon alles een jaar geleden aan een cafétafeltje met een half bierviltje, hield hij woensdag zijn publiek aan het 150 jaar oude dorpscafé De Greune Mèrt voor. Het verhaal speelt zich af in 1914 in Geleen. Maar daar was het niet mooi, en dus werd bij de filmopnamen eind jaren 70 uitgeweken naar Eijsden, aldus Hermans. "Sindsdien is de serie onlosmakelijk met Eijsden verboden."

De hoofdrol van de stuntelige kapelaan Erik Odekerken is voor Joes Brauers, die voor de gelegenheid met een fiets de Diepstraat vanaf de lager gelegen Maasboulevard op kwam fietsen. Verlinde zei dat het Dagboek het verhaal van Limburg is, maar ook van Nederland. Scriptschrijver André Breekland liet zich naar eigen zeggen inspireren door het rijke roomse leven. "Dat is een heel mooie tijd om over te schrijven", zei hij. "Er lopen lijnen naar het nu: het verhaal begint bij de aanvang van de mijnbouw, die uiteindelijk stopte." Hij vergeleek het met de gaswinning in Groningen, die nu ook stopt.

Amateurrol

Zoals in 1914 het verenigingsleven de ruggengraat was van de lokale samenleving, staan ook nu zeventien harmonieën en fanfares - elke dag een andere - op het toneel. Ook waarnemend burgemeester Sjraar Cox van de gemeente Eijsden-Margraten krijgt een amateurrol als burgemeester toegeschoven, naast de in totaal 45 amateurmusici en -acteurs.

Verlinde zei te verwachten dat na de nu al gereserveerde 25.000 kaarten voor de voorstelling in zalencentrum MECC in Maastricht het aantal van 50.000 in het verschiet ligt. Voor Verlinde is het voor het eerst dat hij weer een musical maakt na zijn vertrek bij Stage Entertainment. "Het is een grote, nieuwe Nederlandse musical", zei hij. "Groot, want er staan 75 mensen op het toneel, met bierkarren en veel figuranten."

Cox nam de gelegenheid te baat om de aanleg van een speciale wandelroute door het pittoreske dorp aan te kondigen die de liefhebbers langs alle plaatsen leidt waar indertijd de filmopnames voor het Dagboek zijn gemaakt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.