Terug

Volg Shownieuws

Femke Halsema: 'Wij zijn overal op voorbereid'

Femke Halsema: 'Wij zijn overal op voorbereid'

Nieuws

25 jan 2021, 18:48

Burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft tegenover AT5 gereageerd op geruchten voor nieuwe protesten in de hoofdstad. Ze waarschuwt alle jongeren om vooral binnen te blijven.

Zo zegt ze: "Wij houden alles heel goed in de gaten. Laat ik er alleen op dit moment over zeggen: 'Wij zijn overal op voorbereid en we zullen het niet accepteren. En ik zou tegen die willen zeggen, die het overwegen, doe het niet."

Ze vervolgt: "Want je maakt een ravage van je eigen stad. De stad waar je van houdt, en tegen ouders zou ik willen zeggen: 'Hou je jongeren binnen.'"

De burgemeester benadrukt dat Amsterdam een stad moet zijn waar je moet kunnen demonstreren, maar niet als mensen hardnekkig naar een locatie blijven komen waar ze niet mogen zijn. "En waar bovendien misbruikt wordt gemaakt van de vrijheden die er zijn, door te rellen en crimineel gedrag te vertonen." Het hele gesprek is hier terug te zien.

Noodverordening

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls heeft een noodbevel afgekondigd voor de binnenstad van Nijmegen. Dat betekent dat de politie mensen die geen reden hebben om in het centrum te zijn zal wegsturen. Het noodbevel geldt voor maandagavond en gedurende de nacht.

Bruls, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad van 25 burgemeesters, heeft in afstemming met politie en justitie besloten het noodbevel af te kondigen, omdat er signalen zijn dat mensen van plan zijn naar het centrum van Nijmegen te komen. Met het noodbevel hoopt de burgemeester "eventuele problemen snel de kop te kunnen indrukken". Er is extra politie aanwezig om het noodbevel te kunnen handhaven.

"Hoewel we niets zeker weten, zijn de signalen die wij vandaag krijgen serieus, vandaar dit besluit. Het noodbevel is uit voorzorg, om ongewenste toestroom in te perken. Het is onze taak de overgrote meerderheid van de Nijmegenaren die zich aan de coronaregels en beperkingen wil houden, te beschermen", zegt burgemeester Bruls.

Zondag kondigden verschillende gemeenten een noodbevel af om te voorkomen dat mensen de avondklok, bedoeld als maatregel om verspreiding van corona te voorkomen, als aanleiding gebruiken om te rellen en vernielingen aan te richten.

Ook in tal van andere steden nemen de autoriteiten maatregelen. De gemeente Sittard-Geleen heeft een noodverordening ingesteld die maandagmiddag inging en geldt tot en met volgende week maandag. De gemeente Gilze en Rijen heeft een noodbevel uitgevaardigd voor de bebouwde kom van Rijen. Dit noodbevel geldt tot dinsdag 04.30 uur. Hiermee wil de gemeente onlusten voorkomen. De gemeente heeft aanwijzingen dat relschoppers maandagavond naar Rijen willen komen.

De gemeente Breda heeft eveneens voor een aantal wijken een noodverordening ingesteld, waaronder Centrum en Tuinzigt. "Met afschuw heb ik gekeken naar de beelden van de rellen in ons land, en helaas ook in onze stad. Met gezond verstand is niet te begrijpen dat deze relschoppers hun eigen stad vernielen, daarbij geweld gebruiken en angst zaaien", aldus burgemeester Paul Depla.

De gemeente Haarlem roept ouders op hun kroost binnen te houden. "Op basis van signalen tot oproep van illegale samenscholing en rellen op verschillende locaties in Haarlem roep ik met klem op hier geen gehoor aan te geven. Gebruik je gezonde verstand, bij overtreding loop je het risico op een boete en een strafblad. Ook ouders roep ik met klem op om hun kinderen thuis te houden. Bij verstoring van de openbare orde wordt direct ingegrepen", aldus burgemeester Jos Wienen van Haarlem.

Foto header: AT5

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.