Terug

Volg Shownieuws

Ferry Weertman gaat opnieuw voor goud in Tokio

Ferry Weertman gaat opnieuw voor goud in Tokio

Nieuws

3 mei 2021, 20:43

Nog maar 81 dagen en dan kunnen we genieten van de Olympische spelen. Ondanks alle onzekerheid traint topsportend Nederland door op weg naar hun Olympische droom! Zo ook Ferry Weertman die 10 kilometer gaat zwemmen op open water in Tokio. Hélène Hendriks ging bij hem langs, want hoe staat hij ervoor?

Ferry Weertman behaalde in 2016 in Rio al een gouden plak, en die titel mag hij komend jaar verdedigen. Maar hoe groot zijn kansen dit jaar zijn, weet de zwemmer niet. "Ik heb geen tijden waar je aan kan zien hoe mijn tegenstanders het doen dus dan is het moeilijk om te meten hoe je er zelf voor staat. Maar ik voel mij heel goed."

Weertman ligt iedere week 30 uur in het water voor zijn trainingen. Alle focus ligt op de Olympische Spelen, maar met al die uren in het water heeft hij genoeg andere dingen aan zijn hoofd. "Ik ben veel bezig met mijn techniek, soms visualiseer ik een race, van alles. Maar ik denk ook aan wat voor boodschappen ik moet doen en een leuk liedje dat in mijn hoofd zit."

Ranomi Kromowidjojo

Ferry heeft al jarenlang een relatie met zwemster Ranomi Kromowidjojo, die deze zomer ook naar de Olympische Spelen gaat. Ze bemoeien zich echter niet met elkaars werk.

"We trainen in principe altijd tegelijk dus ik sta niet rustig bij haar training van: je had beter dit of dat kunnen doen. Ik denk dat we elkaar heel goed aanvullen omdat we hetzelfde ritme hebben en met dezelfde dingen bezig zijn." Het stel zal elkaar waarschijnlijk niet veel tegenkomen in Japan. "Ik ga ervan uit dat ik haar bijna niet zie. De regels zijn nu dat je pas 5 dagen voor je race het dorp in mag en 2 dagen erna eruit moet. Het is maar de vraag of Ranomi mijn race net wel of net niet kan zien. Maar ja het zijn internationale regels, ik denk niet dat ze een uitzondering gaan maken voor Ranomi."

Kansen Tokyo

De zwemmer is de enige in zijn discipline die voor Nederland naar Japan gaat. Met zijn eerdere gouden plak is hij voor velen de te kloppen man, maar zelf wil hij niet zeggen dat opnieuw een eerste plek behalen al vaststaat.

"Ik ga ervoor, ik ben er heel hard voor aan het trainen. Het zou heel mooi zijn. Ik geloof heel erg in mijzelf en als ik dat niet zou doen dan zou ik misschien wel stoppen." Maar nu al zeggen dat hij gaat winnen, wil Ferry niet. "Ik geloof in mijzelf en waar wij mee bezig zijn, maar om te zeggen het gaat zo lukken... Dat zou te makkelijk zijn. Ik ben nu al 5 jaar lang keihard aan het trainen om weer kampioen te worden. "

Als de zwemmer opnieuw een gouden plak wint, zal er deze keer geen feestje zijn na de wedstrijd. Een gemis, maar dat maakt voor Ferry niet uit. "Ik zwem niet om te feesten of beroemd te worden, ofzo. Het is jammer dat een feestje zoals je dat voorstelt, dat je dat niet kan hebben na de race, maar ik kom daar om te racen. Ik moet toch na 2 dagen weg dus hoop hier een feestje te hebben. "

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.