Terug

Volg Shownieuws

Fons de Poel: er is maar één Willibrord Frequin

Nieuws

7 feb 2022, 10:28

Zo’n veertig jaar geleden ontmoette Fons de Poel achter de schermen van het tv-programma Brandpunt de bevlogen, brutale reporter Willibrord Frequin. Toch leerde De Poel de man die zijn mentor was nooit echt kennen. "Hij heeft zoveel bravoure, maar is zo gesloten als een oester. Ik heb me altijd afgevraagd: wie is hij nou, wat beweegt hem?", zegt De Poel, die besloot een boek over het inmiddels 80-jarige ‘enfant terrible’ van de Nederlandse tv te schrijven.

"Hij wilde helemaal niet, aanvankelijk. Hij houdt natuurlijk wel van aandacht, maar hij zat niet te wachten op een boek over zijn leven en carrière", vertelt De Poel aan het ANP over het begin van Willibrord, verlegen vlegel, het boek dat vanaf maandag te koop is. Na enig aandringen ging Frequin toch akkoord. Meer dan een jaar trok De Poel met de reporter op om zo zijn levensverhaal op te tekenen.

Recent maakte Frequin bekend dat hij ernstig ziek is en dat het niet goed met hem gaat. Hij heeft een vorm van Parkinson en gaat naar eigen zeggen hard achteruit. De Poel merkte dat ook en beschrijft het in zijn boek over de tv-maker, maar het is geen groot onderwerp, zegt de schrijver. "Ik heb dat met mate beschreven, ik wilde hem vitaal laten. Ik volsta met een gesprek aan de hemelpoort", aldus De Poel, die voor het boek ook met bekenden van de tv-maker sprak.

Willibrord Frequin is ongeneeslijk ziek
4:22
Willibrord Frequin is ongeneeslijk ziek

Miraculeuze carrière

Willibrord, verlegen vlegel gaat voor een groot deel over de loopbaan van Frequin. "Een carrière, zo miraculeus, dat zou een dronken scenarioschrijver niet hebben verzonnen", zegt De Poel. "Hongersnoden, aardbevingen, staatsgrepen, altijd stond Willibrord met die grote neus vooraan", vertelt De Poel, die zegt dat dit later in Frequins leven is gaan opspelen. "Hij heeft zo veel ellende gezien dat hij nu geen journaals meer kijkt. Hij kan dat gewoon niet aan."

In de jaren 90 ging Frequin aan de slag met wat De Poel "het tweede deel van zijn carrière" noemt. In De Week van Willibrord stelde hij bij zowel RTL als SBS allerlei onrecht aan de kaak en ging daarvoor geen confrontatie uit de weg. "Dat programma was een ongelofelijke mix van rariteiten en bevlogenheid en hij deed dat met een kwajongensachtig rechtvaardigheidsgevoel", vertelt De Poel, die onder de indruk is van wat zijn voormalige Brandpunt-mentor allemaal bewerkstelligd heeft in zijn leven.

"Ik kijk met bewondering en verwondering naar zijn carrière. Hij is verguisd en het was makkelijk om hem als een rariteit neer te zetten, maar hij is wel de meest markante tv-maker uit de Nederlandse geschiedenis." En zo komt De Poel als vanzelf op het waarom van dit boek. "Er is maar één Frequin en daar was ik nieuwsgierig naar", besluit hij.

Willibrord Frequin op de gevoelige plaat
15:24
Willibrord Frequin op de gevoelige plaat

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.