Terug

Volg Shownieuws

Zo ziet kabinet Rutte IV eruit

Nieuws

10 jan 2022, 13:38

Het vierde kabinet van premier Mark Rutte is een definitief een feit. Maandagochtend rond 11.15 uur waren alle ministers en staatssecretarissen beëdigd door koning Willem-Alexander.

In de Balzaal van het Paleis legden eerst de ministers, en daarna de staatssecretarissen de eed of belofte af. Het Koninklijk Huis deelt op Instagram mee dat het kersverse kabinet een feit is. Daarbij schrijft men: "Na de beëdiging wordt de officiële foto van de nieuwe regering gemaakt op het bordes van Paleis Noordeinde".

De ministers die tot aan het einde van de rit ook in de ministersploeg van kabinet-Rutte III zaten, werden niet nog eens beëdigd. Het gaat om Mark Rutte, Wopke Hoekstra, Carola Schouten, Hugo de Jonge en Kajsa Ollongren. De Staatssecretarissen werden wel opnieuw beëdigd, ook als zij al Staatssecretaris waren. Nieuwe ministers die aan het einde van Rutte III ook al het staatssecretariaat onder zich hadden, werd wel gevraagd opnieuw de eed of de belofte af te leggen.

De ondertekening van de Koninklijke Besluiten door koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte op Paleis Noordeinde. Daarmee is de langstlopende formatie van 271 dagen in de Nederlandse geschiedenis voorbij. Minister van Financiën en vicepremier namens D66 Sigrid Kaag legde de eed af via een videoverbinding. Zij zit noodgedwongen thuis omdat zij afgelopen weekeinde positief is getest op het coronavirus.

Uitgroeiinkje

Kappersbond ANKO is blij dat de nieuwe bewindslieden en koning Willem-Alexander maandag niet op het bordes stonden met versgeknipte en -geföhnde kapsels. De bond had een van zijn leden, een saloneigenares uit Almere, gevraagd met deskundige blik naar de hoofden te kijken.

Kapster Angela uit Almere vertelt: "Het viel me erg mee. We konden goed zien dat de kapsels niet professioneel waren geföhnd. En ook waren hier en daar uitgroeiinkjes te zien." De kappersbranche had de nieuwe ploeg van bewindslieden en de koning eerder al opgeroepen niet met versgeknipte en -geföhnde kapsels op het bordes te gaan staan, nu kapsalons allemaal dicht moeten blijven. "Dat zou een heel slecht signaal zijn naar de kappers", zei een woordvoerder van brancheorganisatie ANKO vorige week.

Coronacoupe

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wilde vrijdag geen reactie geven op de vraag of koning Willem-Alexander maandag met een 'coronacoupe' op de bordesfoto zou verschijnen. "We gaan doorgaans niet in op vragen over kleding of kapsels van leden van het Koninklijk Huis", aldus de RVD in een korte verklaring. Enkele aankomende ministers lieten wel al weten gehoor te gaan geven aan de oproep van de kappers. Oud-coronaminister Hugo de Jonge, nu minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft het geprobeerd "met een potje gel een beetje in de plooi te krijgen". In de video hieronder zie je wat de Shownieuws-deskundigen vinden van een 'gel en krultang'.

Ministers gebruiken 'gel en krultang' voor bordesfoto met koning
2:10
Ministers gebruiken 'gel en krultang' voor bordesfoto met koning

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.