Terug

Volg Shownieuws

Geen vervolging in zaken Jelle Brandt Corstius en Gijs van Dam

Nieuws

19 juli 2018, 11:19

Het Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in in de zaken van Jelle Brandt Corstius en Gijs van Dam. Dat meldt persbureau ANP donderdagochtend.

Justitie seponeert de aangiftes die journalist Jelle Brandt Corstius en tv-producent Gijs van Dam tegen elkaar hebben gedaan. Brandt Corstius beschuldigde Van Dam van seksueel misbruik, waarop Van Dam aangifte tegen de journalist deed van smaad en laster.

Dezelfde uitkomst De zaken zijn afzonderlijk van elkaar onderzocht, met dezelfde uitkomst. De officier van justitie in Den Haag ziet niet genoeg aanknopingspunten voor Brandt Corstius' beschuldiging dat de tv-producent hem jaren geleden, toen hij stage liep bij tv-programma Barend & Van Dorp, heeft gedrogeerd en tot seks heeft gedwongen.

Justitie in Amsterdam onderzocht de aangifte van Van Dam en constateert dat juridisch geen sprake is van smaad. Dat is alleen zo als iemand ,,opzettelijk iemands eer of goede naam aantast'' en dat is niet het geval, oordeelt het OM.

Journalist Brandt Corstius bracht zijn verhaal naar buiten via dagblad Trouw. Daarin noemde hij niet de naam van de producent die hem zou hebben verkracht. Ook stonden er weinig andere details in zijn artikel die naar Van Dam konden leiden. ,,Het feit dat hij later de naam van het programma heeft bevestigd maakt dat niet anders'', vindt het OM. Bovendien schreef Brandt Corstius zijn krantenartikel als bijdrage aan het maatschappelijke #MeToo-debat over seksueel wangedrag.

Geen seconde spijt Jelle Brandt Corstius heeft ,,geen seconde spijt'' van zijn verhaal in Trouw, waarin hij vertelde dat hij jaren geleden seksueel is misbruikt. Hij reageert hiermee op het bericht dat het Openbaar Ministerie (OM) zijn aangifte seponeert tegen tv-producent Gijs van Dam. ,,Ik wist dat mijn zaak na 16 jaar niet gemakkelijk te bewijzen zou zijn'', schrijft hij in een verklaring.

,,Sterker nog: het was juist een van de redenen dat ik in mijn publicatie in Trouw van 23 oktober de naam van mijn verkrachter niet genoemd heb. En ja, het is uiteraard frustrerend om voor leugenaar te worden uitgemaakt op de nationale televisie. Het is, zoals ik al in Trouw schreef 'mijn woord tegen het zijne'.''

Brandt Corstius zegt dat hij het stuk niet alleen voor zichzelf schreef, maar voor alle slachtoffers van seksueel geweld.

Geen verrassing en toch ook wél Het komt voor tv-producent Gijs van Dam en zijn advocaat Peter Plasman niet als een verrassing dat het Openbaar Ministerie geen bewijs heeft gevonden voor de vermeende verkrachting van Jelle Brandt Corstius door Van Dam. "Dat het OM die aangifte seponeert, lag voor ons in de lijn der verwachting", meldt Plasman in een eerste reactie. "We wisten dat er uit het kennelijk zeer uitgebreide onderzoek naar die aangifte geen bewijs zou komen.''

Dat ook de aangifte van Van Dam tegen Brandt Corstius wegens smaad niet tot vervolging leidt, verrast de aangevers wel. Plasman: "Daarvan hadden we verwacht dat het OM genoeg bewijs zou zien voor een zaak." De tv-producent en zijn raadsman nemen de komende dagen de tijd de uitgebreide motivering van het OM voor het seponeren van de smaad-aangifte te bestuderen. Mocht daar aanleiding toe zijn, dan kan Van Dam via een artikel 12-procedure bij het gerechtshof proberen alsnog vervolging af te dwingen.

(Redactie/ANP)

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.