Terug

Volg Shownieuws

Grote prijs voor theatermaker Rockon en choreograaf Heitmann

Grote prijs voor theatermaker Rockon en choreograaf Heitmann

Nieuws

7 sep 2020, 21:57

Theatermaker Tjon Rockon en choreograaf Katja Heitmann krijgen de Gieskes-Strijbis Podiumprijs van dit jaar, een bedrag van 60.000 euro ieder uit een fonds met particulier vermogen.

De prijs gaat altijd naar twee makers die "bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de Nederlandse podiumkunsten", aldus de verantwoordelijke commissie. Deze twee winnaars hebben gemeen dat ze "zich niet door een (vaak weerbarstige) praktijk laten dicteren" en "een sterke urgentie voelen om school te maken". Ze willen hun werkwijze met een brede groep van medewerkers delen.

"Tjon Rockon is een unieke stem", aldus de commissie verder. "Afkomstig uit de wereld van graffiti en hiphop noemt hij zichzelf een laatbloeier in het theater. In de bestaande kunstinstellingen voelt hij zich niet altijd thuis: nog altijd ervaart hij weerstand, ervaart hij hoe sterk de traditionele codes er kunnen gelden. Desondanks koestert hij een grote liefde voor de kracht van samenwerkingen op het podium en blijft hij er onverschrokken zijn eigen plek opeisen, met eigenzinnige verhalen, vormen en vocabulaire", luidt het oordeel.

Origineel oeuvre

Heitmann "breekt met volstrekt origineel oeuvre de conventies rondom moderne dans open. Wars van bestaande categorieën kiest ze voor eigen artistieke parcours en voor eigen omstandigheden waarbinnen zij haar werk wil presenteren. Verrassend daarbij is het dat wat op papier of in woord nog abstract mag lijken, in haar uiteindelijke voorstellingen door een breed publiek met een grote vanzelfsprekendheid omarmd wordt."

De adviescommissie bestond uit Tobias Kokkelmans (dramaturg/curator), Colin Benders (muzikant en componist), Aruna Vermeulen (directeur HipHopHuis), Viktorien van Hulst (directeur Theaterfestival Boulevard) en Rainer Hofmann (artistiek directeur SPRING).

Het Gieskes-Strijbis Fonds wil vrij denken en verbeelden stimuleren en kent genoemde prijs nu voor de vierde keer toe. Met de prijs wil het fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar helemaal aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.