Terug

Volg Shownieuws

Fidan Ekiz genomineerd voor Fortuyn Prijs

Fidan Ekiz genomineerd voor Fortuyn Prijs

Nieuws

6 mei 2021, 08:54

Schrijfster Lale Gül en tv-presentatrice en columniste Fidan Ekiz zijn onder de vijf genomineerden voor de Pim Fortuyn Prijs. Dat heeft jurylid Joost Eerdmans donderdag bekendgemaakt op de 19e sterfdag van de naamgever van de onderscheiding.

Volgens de jury heeft de Turks-Nederlandse Gül met haar autobiografische roman 'Ik ga leven' een openhartig boek geschreven over de hypocrisie binnen haar gemeenschap. "Sinds het uitkomen van haar boek heeft ze moeten onderduiken, wordt bedreigd, geïntimideerd en uitgesloten uit haar gemeenschap omdat ze koos voor het vrije woord."

Ekiz, die ook een Turkse achtergrond heeft, behandelt in haar columns en boeken "heikele kwesties die haar persoonlijke leven raken en tevens sterk beïnvloeden. Zonder moeite, schroom of angst spreekt ze in duidelijke taal over integratieproblemen, het Erdogan-regime of de persvrijheid". Ook als duo-presentator van het dagelijkse NPO1-programma de Vooravond deelt ze geregeld een "bevlogen mening". Ekiz was in 2019 ook al genomineerd.

De Pim Fortuyn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die 'strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat'. De andere kanshebbers zijn de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, hoogleraar en oud-PvdA-minister Ronald Plasterk en emeritus-hoogleraar en slavernijdeskundige Piet Emmer.

De prijs, een wisselbokaal, wordt op 20 mei uitgereikt in Nieuwspoort. Naast Eerdmans zitten in de jury Simon Fortuyn, Afshin Ellian (die de prijs in 2015 als eerste won) en Esther van Fenema (vorig jaar genomineerd). De laatste twee zijn in de plaats gekomen van Rita Verdonk en Leonard Ornstein. In 2020 won Jort Kelder de prijs.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.