Terug

Volg Shownieuws

Martine Bijl (71) overleden

Nieuws

3 juni 2019, 13:33

Martine Bijl is afgelopen donderdag op 71-jarige leeftijd overleden aan de complicaties van een hersenbloeding die haar in 2015 trof. Dit laat een woordvoerder namens haar familie weten.

"Op 30 mei is Martine Bijl thuis in haar geliefde atelier in het bijzijn van familie overleden aan de complicaties van de hersenbloeding die haar in september 2015 trof", aldus Maarten Nispen in een persverklaring.

Bijl was de laatste jaren erg bekend als presentatrice van Heel Holland Bakt van Omroep MAX. Ze presenteerde de eerste drie seizoenen. André van Duin volgde haar op.

https://www.youtube.com/watch?v=TPzxyKiGI0I

Volgens Jan Slagter heeft Martine Heel Holland Bakt op de kaart gezet: "Ze was no-nonsense. Het presenteren van Heel Holland Bakt was voor haar een uitstapje dat ze nog nooit had gedaan. Dat heeft ze goed opgepakt, met haar kenmerkende humor, door met woorden te spelen", zegt hij op NPO Radio 1. "Het was fantastisch om het programma met haar te beginnen."

Het Zonnetje in huis

Martine Bijl begon als professioneel zangeres en maakte een twintigtal lp’s en cd’s. Zij werkte mee aan diverse televisieprogramma’s, onder andere Wie van de Drie. Voor de personalityserie Martine won ze in 1980 de Gouden Televizier-Ring.

Martine Bijl vertaalde en bewerkte diverse televisieseries. Met John Kraaijkamp senior en junior speelde zij in meer dan honderd afleveringen van Het Zonnetje in huis en ze maakte reclame voor HAK groenten.

https://www.youtube.com/watch?v=mXHT0lq7qqg&list=PLMbq-7rB1xekh6LKbqZsd_sN76VFOJkB-

https://www.youtube.com/watch?v=Gkk0AbxNccg

Johnny Kraaijkamp laat weten: "Ze was een zeer dierbare collega met wie ik intensief heb samengewerkt. Zij was degene die onze rollen in de gaten hield. Mijn vader was in de serie de spits die het afmaakte en wij speelden de middenvelder die de voorzetten gaven. Dat kon ze heel goed." Hij heeft altijd uitstekend met haar gewerkt. "Er was wederzijds respect. We vulden elkaar aan en corrigeerden elkaar als dat nodig was. Ze was een veelzijdige comédienne. Ze had ontzettend veel humor. En qua taal en script was ze erg punctueel."

Ook roemt Kraaijkamp haar oprechtheid. "Ondanks dat ze dochter was van een arts had ze de mentaliteit van de straat. Er komen in ons vak veel aanstellers voor en daar was zij wars van. Ze was juist erg bescheiden."

Hersenbloeding

In 2015 werd ze getroffen door een hersenbloeding. Daarover, en over de daarop volgende depressie, schreef ze het boek Rinkeldekink, dat in november 2018 verscheen.

Martine Bijl was getrouwd met presentator en regisseur Berend Boudewijn.

De uitvaart vindt woensdag in besloten kring plaats.

Eerbetoon

NPO 1 zendt maandagavond om 21.35 uur een eerbetoon uit aan Martine. De ingelaste uitzending is een Opium Special uit 2014, waarin Cornald Maas haar persoon en imposante artistieke carrière belicht. Aan het woord komen onder anderen haar echtgenoot Berend Boudewijn, Johnny Kraaijkamp jr., Simone Kleinsma en Jacques d'Ancona.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.