Terug

Volg Shownieuws

'OM is in proces Marengo losgeslagen en kwaadaardig'

'OM is in proces Marengo losgeslagen en kwaadaardig'

Nieuws

11 aug 2020, 17:01

De officieren van justitie die zijn belast met het liquidatieonderzoek Marengo zijn "losgeslagen en slaan ongenadig om zich heen om hun eigen belangen te dienen". De manier van opereren in Marengo vormt een "absoluut dieptepunt" en komt neer op een "beschadiging en publieke besmeuring van de verdediging."

Advocaat Christian Flokstra reageerde dinsdag tijdens een inleidende zitting namens vijf verdachten in Marengo op een betoog van het Openbaar Ministerie, waarin een aantal advocaten wordt beticht van het lekken van vertrouwelijke informatie. De raadsman kwam woorden tekort om zijn diepgevoelde ongenoegen te uiten. Hij meent dat justitie zich te buiten is gegaan aan een "doelbewuste beschadiging" van advocaten, die in hun "integriteit" zijn aangevallen. "De kwaadaardigheid druipt er vanaf", aldus Flokstra. "Wij worden vogelvrij verklaard", waarschuwde de raadsman, "maar de gevolgen zijn voor het OM.' Hij riep de rechtbank op "paal en perk" te stellen aan het optreden van het OM.

"Het wordt ons nagenoeg onmogelijk gemaakt de verdediging te voeren", aldus Flokstra, die erop wees dat de belangen in het proces heel groot zijn. Voor meerdere verdachten ligt, als de beschuldigingen worden bewezen, een levenslange celstraf op de loer. Volgens Flokstra's collega Nico Meijering heeft het OM de advocaten in Marengo "de oorlog verklaard". Hij vindt dat de rechtbank een standpunt hierover moet innemen.

Flokstra wil zich met zijn collega-advocaten tot 27 augustus kunnen beraden op wat hen na de aanval van justitie te doen staat. Eerder op de dag probeerde advocaat Yassine Bouchikhi te voorkomen dat het OM zijn verhaal zou doen. Hij vroeg tevergeefs de rechtbank daar een stokje voor te steken.

Vorige week produceerde het OM een proces-verbaal, waarin het lekken dan wel doorspelen van informatie is uiteengezet door advocaten aan de bende rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. Dat zou blijken uit onder meer gekraakte berichten uit de beveiligde telefoons van Taghi en medeverdachten en ook uit verklaringen van kroongetuige Nabil B.

Het stuk lekte vrijwel direct uit naar diverse media, die er afgelopen weekeinde mee uitpakten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.