Terug

Volg Shownieuws

Omstreden mondkapjesdeal Sywert wordt film

Nieuws

16 juni 2022, 08:50

Producent Levitate Film gaat een film maken over de omstreden mondkapjesdeal die oud-CDA-coryfee Sywert van Lienden en zijn compagnons sloten. Het productiehuis heeft de filmrechten van het boek Sywerts miljoenen van Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen gekocht.

Producent Paula van der Oest van Levitate heeft een bericht hierover van NU.nl bevestigd. Wie de film gaat regisseren of wie er mee gaan spelen, is nog niet bekend.

Van Lienden maakte zich in het voorjaar van 2020 sterk voor de aanschaf van medische mondkapjes toen daar wereldwijd een enorme schaarste aan bestond. Hij richtte de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) op om ervoor te zorgen dat Nederland snel miljoenen mondkapjes zou krijgen en beweerde dat belangeloos te doen. Een van de deals die werd gesloten was met het ministerie van Volksgezondheid, waar partijgenoot Hugo de Jonge minister was.

Volgens het OM hebben Van Lienden en twee zakenpartners klanten vanuit hun mondkapjesstichting doorgesluisd naar een commerciële bv, Relief Goods Alliance (RGA), die losstond van de stichting. Hiermee verdienden ze miljoenen. Het OM heeft voor een totaalbedrag van 11,5 miljoen euro beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de hoofdrolspelers in de affaire.

Wat de exacte rol van onder meer toenmalig minister De Jonge van Volksgezondheid in de affaire was, is nog niet duidelijk. Het Deloitte-rapport over de omstreden mondkapjesdeal is al meerdere malen uitgesteld, tot grote irritatie van de Tweede Kamer. In eerste instantie zou het onderzoek al in september vorig jaar afgerond zijn, maar het kabinet meldde om allerlei redenen al meermaals vertraging.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.