Terug

Volg Shownieuws

Van Dongen loopt eindelijk niet meer weg voor haar gevoelens

Van Dongen loopt eindelijk niet meer weg voor haar gevoelens

Nieuws

29 jan 2021, 07:56

Eindelijk durfde cabaretier Lenette van Dongen in haar nieuwste voorstelling Paradijskleier helemaal zichzelf te zijn. Zonder gene vertelt ze over haar leven als zestiger, zonder man, met rimpels. Maar ook met een opgelucht gevoel dat ze blij mag zijn met wie ze geworden is en dat ze zich tegenover niemand hoeft te verantwoorden. De bekroonde voorstelling is zaterdag op SBS6 te zien.

"Ik heb leren omgaan met het leven", legt ze uit. "Soms heb je een topdag, soms heb je een kutdag. En dat is niet erg: dingen lopen niet altijd zoals je zou willen. Loop er niet van weg, zoek geen troost in gelukscursussen of een verhuizing. Ga niet meteen naar een andere vent toe, maar leer ermee te dealen." De rust om de voorstelling te maken vond zij door zichzelf voor te houden dat dit haar laatste show ooit zou worden. "Opeens durfde ik allemaal dingen te doen en te zeggen waar ik in het verleden nog bang voor was. Ik maakte eindelijk wat ik echt wilde en niet wat ik dacht dat mensen van mij wilden zien."

Het leverde haar volle zalen, veel lovende recensies en de Poelifinario op, de prijs voor het beste cabaretprogramma van het jaar. En het thema van de show is het afgelopen jaar door de coronacrisis alleen maar actueler geworden, merkt ook Van Dongen. "Ik miste het publiek ook en ben online een kleine community begonnen", vertelt ze. "Op Facebook heb ik 65.000 volgers. Die heb ik gevraagd: wat kan ik in deze tijden voor jullie betekenen? Maandenlang heb ik vijf dagen per week met iedereen die wilde gedanst, gemediteerd en gesport. Ik werd er blij van en ik neem aan de pakweg 1100 man die meekeken ook."

Els uit Gouda

Contact met haar publiek is heel belangrijk voor Van Dongen. Zo heeft zij, ruim een jaar nadat de show werd opgenomen, nog contact met de familie van Els. In de tv-registratie zingt zij een lied voor de vrouw in het publiek die terminaal ziek is. Het is een van de hoogtepunten van de voorstelling. "Iedere avond zong ik voor iemand met groot verdriet, die avond in Gouda was het Els. Ze was zo open, zo gewoon over haar ziekte. We hebben naderhand contact met haar gezocht via Facebook: ze had enorm genoten. Na haar overlijden hebben we de familie gevraagd of we dat fragment toch mochten gebruiken."

Van Dongen vindt het heel goed dat SBS veel investeert in Nederlands cabaret; haar show maakt deel uit van een lange reeks zaterdagavondregistraties die de zender heeft aangekocht. "Ik had eerst wat twijfel, ik associeerde SBS niet met cabaret. Maar bij de NPO is er veel minder ruimte voor, de VARA die dat vroeger deed is met handen en voeten gebonden aan plannen van netmanagers. En SBS-baas Erland Galjaard overtuigde mij met een gesprek dat ze deze kunstvorm heel serieus willen nemen. Het prachtige uitzendmoment, prominent op de zaterdagavond, bewijst dat wel."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.