Terug
Nieuws
3 jan 2021, 16:29
Na een succesvol seizoen in België werd het tijd voor een Nederlandse versie van Code van Coppens. In dit nieuwe programma, dat zondag van start gaat, moeten bekende Nederlanders zich proberen te bevrijden uit spectaculaire escaperooms. Daarbij krijgen ze hulp van de Belgische broers Staf en Mathias.
"Ik heb me tijdens de opnames enorm geamuseerd. Ik was altijd al fan van Nederlanders op tv", zegt presentator Mathias Coppens tegen het ANP. "Jullie zijn veel meer outgoing dan Vlamingen. Die zijn best terughoudend en verlegen. Nederlanders nemen echt geen blad voor de mond. Heerlijk vind ik dat."
In Code van Coppens - De Wraak van de Belgen, vanaf 3 januari wekelijks te zien bij SBS6, worden de BN’ers in duo’s opgesloten in een kamer vol wetenschappelijke experimenten, codes en mysteries. Onder meer Olcay Gulsen en Ruud de Wild doen mee en ook Monique Smit en Kees Tol en Leonie ter Braak en Tina de Bruin laten zich vrijwillig opsluiten. Lukt het ze te ontsnappen uit een zwaarbewaakte gevangenis, een verlaten laboratorium of het huis van een seriemoordenaar?
Inspiratie
Alle proeven die de deelnemers in de kamers moeten uitvoeren, zijn door de twee broers bedacht en opgezet. "Staf en ik maakten al zeven jaar programma’s over wetenschap", vertelt de 42-jarige Mathias. "Daarin deden we ook altijd alles zelf. Dat is een beetje eigen aan onze programma’s. Dus daar hebben we heel wat inspiratie uit kunnen putten."
Mathias is blij dat hij de experimenten nu eens aan anderen over kan laten. "In Het lichaam van Coppens deden we altijd onszelf iets aan. Nu wordt eindelijk eens niet ons lichaam op de proef gesteld", grapt hij. "Maar de escaperooms zitten wel nog steeds vol met wetenschappelijke trucjes."
Strijd tussen Belgen en Nederlanders
In het zenuwslopende en humoristische programma gaat het er niet alleen om de code te kraken om de deur naar buiten te kunnen openen. Staf en Mathias hopen de kijker ook wat te leren. "Het zou leuk zijn als het entertainment is waar mensen ook iets van opsteken. In België worden stukjes uit de show bijvoorbeeld gebruikt om kinderen in de klas iets uit te leggen. Het is dus niet een traditionele escaperoom, het gaat ook om de wetenschap."
Dat in het programma ook de aloude strijd tussen Belgen en Nederlanders aan bod komt, vindt hij wel mooi. "Mijn broer is getrouwd met Nederlandse. Dus voor ons is die strijd er altijd al een beetje", grapt hij.
Een interview met de kandidaten van het programma is ook boven dit artikel te zien.
Deel dit artikel
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.