Terug

Volg Shownieuws

Zweden wint 67e editie Eurovisie Songfestival

Nieuws

14 mei 2023, 08:27

Zweden heeft zaterdagavond in Liverpool de 67e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Loreen, die ook al winnaar werd in 2012 met het lied Euphoria, kreeg in totaal 583 punten.

Finland werd tweede met 526 punten. Israel eindigde op de derde plek met 362 punten. Verder bestaat de top 10 uit Italië, Noorwegen, Oekraïne, België, Estland, Australië en Tsjechië. Mia Nicolai en Dion Cooper, die namens Nederland meededen aan het Eurovisie Songfestival, wisten zich in de eerste halve finale niet te kwalificeren voor de finale en deden dus niet mee zaterdagavond.

De winst van Loreen zorgt voor de zevende Zweedse overwinning in de geschiedenis van de liedjeswedstrijd. De laatste overwinning van Zweden was in 2015. Toen won Måns Zelmerlöw met het lied Heroes.

Jesse Wijnans

De Nederlandse Jesse Wijnans stond ook in de finale van het Eurovisie Songfestival. Hij stond op het podium als een van de dansers van Finland. In de video bovenaan de pagina vertelt hij meer over het spannende optreden.

Bookmakers

Wedkantoren hadden al voorspeld dat Zweden zou winnen. Loreen was wekenlang favoriet bij de bookmakers met haar lied Tattoo. De Finse act Käärijä werd gezien als de grootste uitdager van Zweden.

De vakjury's van de deelnemende landen bepaalden vrijdag hun puntenverdeling op basis van de zogeheten tweede dress rehearsal, de generale repetitie. Die stemmen telden voor de helft mee. De andere helft van de uitslag is bepaald door de miljoenen tv-kijkers. Voor het eerst kon de hele wereld meestemmen. Ook anders was de stemprocedure tijdens de halve finales. De uitslag werd alleen bepaald op basis van publieksstemmen. De jurypunten zouden alleen worden gebruikt als er iets mis zou gaan.

In totaal deden 26 landen mee aan de finale. Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Groot-Brittannië, de zogenoemde 'big five', waren al verzekerd van een finaleplaats. Dat gold ook voor het winnende land van de laatste editie, namelijk Oekraïne. Vanwege de oorlog met Rusland werd het Eurovisie Songfestival dit jaar georganiseerd in Liverpool en niet in Oekraïne.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.