Terug
Spraakmakend
23 okt 2024, 10:12
Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, bekend van grote zaken rondom Maxime Meiland, Nicol Kremers en The Voice, bespreekt aan de Shownieuws-tafel op welke manier The Voice of Holland op een veilige manier kan terugkomen (zie video). Er zijn namelijk toenemende zorgen dat het aantal meldingen van seksueel geweld en -wangedrag toenemen na de onthullingen rond The Voice.
Dat zegt regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer. Volgens haar zal het aantal meldingen weer pieken op momenten dat er in de media veel over seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt gesproken, zoals bijvoorbeeld na de onthullingen rond The Voice. RTL praat nu onder anderen met Mariëtte, Sébas en zijn cliënten om The Voice nu op een veilige manier terug te laten keren (zie onderstaande video).
Tussen 2020 en 2022 stapten 37 procent meer slachtoffers naar een van de vijf instanties waar zij in de eerste plaats terechtkunnen, constateert de regeringscommissaris. Na de opschudding die de onthullingen over seksuele intimidatie en geweld bij de tv-talentenjacht tweeënhalf jaar geleden teweegbrachten, werd zij aangesteld om zich over dat maatschappelijke probleem te buigen. Als deze trend doorzet, kun je in 2025 rekenen op 83 procent meer meldingen dan vijf jaar eerder, waarschuwt ze.
Media-aandacht zorgt voor pieken
Die stijging zal vermoedelijk een stuk hoger uitvallen als zich weer een groot schandaal of ingrijpend geval aandient, denkt Mariëtte. Het onderzoeksinstituut dat ze aan het werk heeft gezet, ziet de meldingen steeds pieken op momenten dat er in de media veel over seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt gesproken. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen de misstanden bij The Voice aan het licht kwamen, of tijdens de rechtszaak tegen The Voice-gezicht Ali B (zie onderstaande video).
Omdat hulpinstanties vrezen de groei niet aan te kunnen, moet de hulpverlening worden uitgebreid, vindt de belangrijke adviseur van het kabinet. Slachtoffers die aankloppen bij de Centra voor Seksueel Geweld, Slachtofferhulp, Veilig Thuis of een andere hulporganisatie moeten kunnen rekenen op hulp, stelt ze. Dat voorkomt ook dat ze later een beroep moeten doen op veel intensievere en duurdere psychische zorg.
Deel dit artikel
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.