Terug

Volg Shownieuws

Deze BN'ers lopen geld mis door stoppen gokreclames

Nieuws

30 juni 2022, 14:33

Bekende sporters en andere bekende Nederlanders mogen vanaf nu niet meer in gokreclames te zien zijn. Het betekent dat mensen als bijvoorbeeld Wesley Sneijder, Wim Kieft, Andy van der Meijde, Sjaak Swart, Jack van Gelder, Hans Klok, Ellie Lust en Kim Feenstra niet meer mogen figureren in reclames voor casino’s, sportweddenschappen of online gokken.

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft daartoe formeel de zogeheten 'Regeling werving, reclame en verslavingspreventie kansspelen' aangepast. Volgens het ministerie gaat het om "álle personen die enige vorm van publieke bekendheid genieten of waarmee men zich wil identificeren of associëren, zoals (oud-)profvoetballers, influencers, modellen, zangers en bekende pokerspelers".

Online gokken nu legaal

Vanaf 1 oktober vorig jaar kan er in ons land online legaal worden gegokt. Dat is geregeld via de Wet kansspelen op afstand. De bedoeling is dat mensen daardoor niet meer illegaal gaan gokken, aangezien spelers bij illegale aanbieders niet altijd goed beschermd worden. "Legale kansspelaanbieders moeten zich aan strenge regels houden waar de Kansspelautoriteit op toeziet. Binnen het legale aanbod wordt de consument beter beschermd en wordt verslaving, fraude en witwassen zoveel mogelijk voorkomen.

Reclame draagt eraan bij dat spelers het legale aanbod weten te vinden, maar de aard en omvang van de reclame kent wel een grens", zo staat in een bericht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Reactie Andy van der Meijde

Andy van der Meijde vindt het "allemaal een beetje raar" dat hij vanaf nu niet meer in gokreclames te zien mag zijn. "Eerst was het legaal en mocht het en toen mocht het ineens niet meer", zegt de 42-jarige oud-voetballer tegen het ANP. Van der Meijde was te zien in gokreclames van BetCity.nl. Ondanks dat Van der Meijde het besluit "raar" vindt, begrijpt hij het aan de andere kant ook wel weer. "Er zijn zo veel dingen die verslavend zijn, zoals wiet en alcohol. Daar kan je ook verslaafd aan raken." De oud-voetballer vindt het "krom", maar gaat zich wel aan de nieuwe regels houden. "Het blijft alleen jammer." Vooral voor de portemonnee van Van der Meijde is het een flinke klap. "Ik loop nu echt heel veel geld mis", zegt hij. "De bedragen lopen tot in de tienduizenden euro's. Natuurlijk ben ik daar een beetje zuur van, maar we moeten door."

Andy is nog wel op tv te zien samen met zijn partner Melisa, meer hierover bekijk je in de video bovenaan de pagina.

Reactie Hans Klok

Hans Klok voelt zich "machteloos". "Dat had ik nog wel een paar jaar willen doen, maar nu houdt het op." "We wisten al heel lang dit eraan kwam", vertelt Klok. "Dus we weten dat het afloopt." De illusionist legt zich dan ook neer bij de nieuwe regels. "Gokken is net als roken en alcohol. De jongere doelgroep moet zo min mogelijk gemotiveerd worden om het te doen, omdat het ook verslavend is."

Dat Klok nu geen inkomsten meer binnenkrijgt via de reclames is voor hem een bittere pil. "Je bent een beetje machteloos. Ik kan er niets aan doen." Wat hem betreft was hij nog een paar jaar het gezicht van TOTO geweest. "Dat houdt nu op, maar ik heb meerdere commerciële deals. In mijn geval moet dat ook wel, omdat ik een kostbaar bedrijf heb met veel mensen in dienst." Om die reden probeert Klok via commerciële deals extra bekendheid te genereren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.