Terug

Volg Shownieuws

Heeft Sonja Bakker ook in kookboeken gekopieerd?

Nieuws

18 sep 2021, 19:23

Sonja Bakker zorgt de afgelopen tijd voor behoorlijk wat opschudding. De Instagrampagina van de eierkoekgoeroe ging plat. Foto's en recepten van andere foodbloggers werden gekopieerd, zo is te zien in de video hierboven. En hoewel Sonja altijd heeft gezegd dat er in haar kookboeken niet is 'vals gespeeld', lijkt dat toch niet helemaal te kloppen.

Uit onderzoek van RTL Boulevard is namelijk gebleken dat Sonja in haar boek La bella Italia 2 (2020) wel degelijk gebruik heeft gemaakt van knip- en plakwerk. In het boek staat bijvoorbeeld het recept 'Stoofvlees op z'n Italiaans'. En dat terwijl er in de Allerhande uit 2014 een identiek recept - met veel overeenkomende teksten - 'Italiaans stoofvlees' staat.

Daar blijft het niet bij. Sonja zou ook in haar boek Streetfood maar liefst zeven gerechten hebben gekopieerd uit de Allerhande. Ook zou Sonja veel 'inspiratie' halen uit de recepten van de websites leukerecepten.nl en brendakookt.nl.

Iets te klakkeloos

"Ik heb naar de boeken gekeken, het lijkt er wel heel erg op", laat advocaat Christiaan Alberdingk, gespecialiseerd in auteursrecht, weten aan RTL Boulevard. "Belangrijkste is de omschrijving van het recept, daarin kun je bepaalde woorden gebruiken, een combinatie ervan, die auteursrechtelijk beschermd zijn en dat is hier gebeurd. Het is net allemaal iets te klakkeloos overgenomen."

Gevulde avocado

Alberdingk vindt het duidelijk dat Sonja of haar medewerker met de originele recepten ernaast heeft geschreven. "Als voorbeeld heb je de gevulde avocado, daar zit dan als ingrediënt Johma gevulde-eitjessalade in. Dan ga je naar het recept van Sonja Bakker kijken, wat zit daar in? Johma gevulde-eitjessalade. Dan zou ik zeggen: er is sprake van auteursrechtinbreuk."

Excuses

Gewichtsconsulent Bea Pols haalde onlangs in Shownieuws uit naar Sonja. Ze eist namelijk nog een excuses van haar rivaal Sonja, zo is in de video hieronder.

Bea Pols verwacht excuses van Sonja Bakker
0:57
Bea Pols verwacht excuses van Sonja Bakker

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.