Terug

Volg Shownieuws

Massadonor spant rechtszaak aan tegen Netflix

Nieuws

4 sep 2024, 11:38

De Nederlandse 'massadonor' Jonathan Meijer gaat een rechtszaak aanspannen tegen Netflix. Hij wil dat het streamingplatform de over hem gemaakte documentaire The Man with 1000 Kids offline haalt. Dat zei hij dinsdagavond in de talkshow Eva op NPO 1.

De documentaire, die sinds 3 juli is te zien op Netflix, gaat over Jonathan die zijn sperma doneerde in verschillende landen en continenten. In Nederland doneerde hij alleen al aan elf Nederlandse banken en daar bleef het niet bij... Zo staan de donaties van Jonathan geregistreerd in Denemarken, Spanje, Zwitserland, Duitsland, België en de Verenigde Staten. Ook Joyce Zwaart is slachtoffer van dit probleem. Zij heeft samen met haar man twee kinderen, beide via spermadonor Jonathan (zie bovenstaande video).

Volgens de spermadonor beschadigt de film hem, de donorkinderen en hun ouders. Aan tafel bij Eva Jinek zei hij onder meer dat de documentaire niet is gebaseerd op cijfers en dat er geen goede achtergrondcheck is gedaan. Hij ontkende dat hij 3000 kinderen zou hebben verwekt, zoals in de documentaire wordt gesteld, maar dat het om 550 kinderen gaat. "Alles wat daarna komt, is speculatie", zegt Jonathan.

Vorig jaar stond hij zelf voor de rechter, die oordeelde dat hij moest stoppen met het doneren van zijn sperma. Volgens de rechtbank had Jonathan gelogen over zijn spermadonaties. Hij zei tegen mensen die gebruik wilden maken van zijn donatie dat hij maximaal 25 donorkinderen had, het maximumaantal dat individuele klinieken hanteren voor spermadonoren.

Gevaarlijk

De zaak was aangespannen door Stichting Donorkind. De massadonatie is gevaarlijk voor de gezondheid van de kinderen en slecht voor hun welzijn, zegt de stichting. Zo kunnen donorkinderen later in hun leven zonder dat ze het weten een kind krijgen met iemand die genetisch hun halfbroer- of zus is, wat ook weer schadelijk kan zijn voor hun nageslacht.

Jonathan zei dinsdagavond dat hij in 2019 is gestopt met doneren, behalve aan families die nog een tweede of derde kind van hem willen. Door een rechtszaak aan te spannen tegen Netflix, wil hij "de kinderen beschermen tegen de lust van de media om hier een soort spektakel van te maken", zo klonk het.

Advocaten Gerard Spong en Peter Plasman achten de zaak tegen Netflix "volstrekt kansloos", zo hebben ze aan Eva laten weten. Volgens hen dient de documentaire een maatschappelijk belang, omdat toekomstige wensouders op de hoogte worden gesteld van de massadonor. Netflix zou gedegen onderzoek hebben gedaan met genoeg niet-anonieme bronnen. Ook mocht Jonathan een reactie geven, maar dat wilde hij niet. "Ik wil niet meewerken aan zo'n schimmig bedrijf", zei hij daarover. "Ik kan zelf alles delen op mijn YouTube-kanaal."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.