Terug

Volg Shownieuws

Omtzigt neemt groot besluit om gezondheidsredenen

Nieuws

11 sep 2024, 16:41

NSC-leider Pieter Omtzigt heeft besloten "even een stap terug" te doen. Hierdoor is hij volgende week afwezig bij het belangrijke debat over de plannen voor volgend jaar die het kabinet op Prinsjesdag presenteert. Dat meldt de politicus op X.

Hart van Nederland vroeg op straat wat men van zijn besluit vindt. Dit zie je in de video bovenaan.

"Het afgelopen jaar is buitengewoon intensief geweest en dat betekent dat ik, om gezondheidsredenen, de komende weken meer op de achtergrond werk en even minder in de spotlight", aldus Omtzigt, die drie jaar geleden als CDA-Kamerlid al eens lange tijd uit de roulatie was door een burn-out. Hij laat zich vervangen door Nicolien van Vroonhoven, de vicevoorzitter van de NSC-fractie.

Haagse bronnen meldden de afgelopen weken dat de onderhandelingen in de coalitie over de begroting voor volgend jaar door het gedrag van Omtzigt veel langer duurden dan gedacht. De NSC-leider zou de gesprekken met huilbuien (zie video onderaan) en woede-uitbarstingen onnodig onder druk hebben gezet.

Ook de HJ Schoo-lezing die Omtzigt vorige week gaf, maakt veel los. Hij waarschuwde voor de "geopolitieke implicaties" van het feit dat in Nederland en andere landen in Europa veel minder kinderen geboren worden dan bijvoorbeeld in Afrikaanse landen. Hij kreeg daar veel kritiek op en leek dat maar moeilijk te kunnen verteren.

Zorg

De verhalen voedden de zorgen die bij sommige NSC'ers al leefden over de gezondheid en de gemoedstoestand van hun politiek leider, meldde EW Magazine woensdag op basis van ingewijden. Zij zouden hem tegen zichzelf in bescherming willen nemen. Kort na het verschijnen van dat artikel maakte Omtzigt zijn besluit bekend.

PVV-leider Geert Wilders wenst Omtzigt in een tweet "heel veel sterkte" en zegt "alle begrip" te hebben voor diens besluit. "Rust goed uit", is zijn advies. Ook VVD-leider Dilan Yesilgöz wenst Omtzigt "sterkte en beterschap".

Geroddel over huilbuien Omtzigt zet formatie op scherp
2:35
Geroddel over huilbuien Omtzigt zet formatie op scherp

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.